Het Verschil van Mening [ CCIV ]

Het Verschil van Mening   [ CCIV ]
Datum
22 februari
Tijd
20:00 - 22:00 uur
Locatie
Remonstrantse Kerk
Entree
€ 6,00

De Rijdende Rechter is een TV-programma dat u vast wel kent.

Verheffend? Dom? Leerzaam? Amusant? Van alles wat. De kern van het programma is een conflict tussen buren over een heg, recht van overpad, lawaai van een huisdier.

Wat de een handig of prettig vindt is voor buurman een onoverkomelijke ergernis. Op een ‘hoger’ niveau leiden verschillen van mening zelfs tot revoluties en oorlogen, tot moord en doodslag.
Of ze leiden tot meer of minder amusante tweets van een president Trump en ophef waar ‘onze’ Geert Wilders zich in èn weer uit manoeuvreert.
Wat al deze geschillen van hoog tot laag met elkaar gemeen hebben is de waarheidsvraag.

Hoe komt het toch dat mensen ogenschijnlijk hetzelfde zien, hetzelfde meemaken en toch totaal andere conclusies trekken?
Leven ze in een andere werkelijkheid, bestaat er geen absolute waarheid?

De emeritus hoogleraar informatierecht aan de UvA Egbert Dommering bestudeerde de ideeëngeschiedenis over waarheid en de vrijheid van meningsuiting en schreef er een dik boek over (Het Verschil van Mening, Bert Bakker/Prometheus 2016).
Hij ging terug tot de 17e eeuw en trekt lijnen door naar onze wereld, waarin het internet ieders persoonlijke waarheid veelstemmig lijkt te bevestigen.

Egbert Dommering (1943), jurist, werd in 1988 hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging in 2008. met emeritaat maar is nog steeds actief aan het Instituut voor Informatierecht waarvan hij de eerste directeur was (www.ivir.nl). Daarnaast werkte hij als advocaat, gespecialiseerd in telecommunicatie-, media- en entertainmentrecht.

Agenda