26 december 2019

Een Fair 2020 gewenst!

Lang geleden verdreef het christendom in onze streken met zijn feestdagen de oudere spirituele feesten en gebruiken. Zo kwam Kerstmis in de plaats van het zonnewende- of Midwinterfeest. Kerken werden bij voorkeur gebouwd op oude, heilige plekken, waar o.a. Germaanse goden werden geëerd. Een dergelijk verdringingsproces is trouwens niet voorbehouden (geweest) aan het Christendom. Er zijn andere grote godsdiensten die zich hebben verspreid op soortgelijke wijze.

Nu worden wij op ónze beurt gekoloniseerd door wat je de Angelsaksische (of global)  commerciële levensovertuiging zou kunnen noemen. Black Friday is de nieuwste “feestdag”. Op de laatste vrijdag van november zouden de kortingen zo hoog oplopen dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je niet los gaat. Shop! Don’t stop, zo luidde een banier in de Kalverstraat in Amsterdam. Shop until you drop, het is een uitputtend genoegen, maar je kunt het ook comfortabel doen vanachter je laptop.

En zo maakt Sint-Maarten plaats voor Haloween. Het kindeke Jezus wordt vervangen door de kerstman. Want dat kindeke draagt niet zoveel bij aan de omzet. Alleen Pinksteren is nog niet veroverd door het consumentisme. Dat blijft voorlopig nog het feest van de Geest, ongrijpbaar. Mooi, wel.

Dit zou een cynisch stukje worden, ware het niet dat er ook alweer een tegenhanger van Black Friday is ontstaan. De dag na Black Friday, is inmiddels Fair Saturday, eerlijke zaterdag! “Fair Saturday is een wereldwijde viering van cultuurmakers die niet inkoopt maar geeft”, zo staat er op de website. Fair Saturday benadrukt het belang van lokale, culturele organisaties. Culturele instellingen, festivals en freelance kunstenaars organiseren over de hele wereld allerlei evenementen die verschillende sociale initiatieven en goede doelen ondersteunen.

Het gaat wat ver om voortaan de eerste adventszondag Fair Sunday te noemen, al is het maar omdat je het hele jaar fair moet zijn.

Iedereen een  gelukkig en fair 2020 gewenst!

Friso Boogerd

Gerelateerd