3 januari 2020

maandag 13 januari 20.30 – 21.30 uur: Adempauze met Martijn Junte over ambitie en aanvaarding

Geschreven door Elsbeth Oskamp
Martijn Junte is predikant, geestelijk verzorger en voorzitter kerkelijke vernieuwing bij de Remonstranten. Hij promoveerde op een onderzoek naar traditie en eigentijdse zingeving. Ambitie en aanvaarding
Een fascinerend onderwerp waar we in het moderne leven er allemaal mee te maken hebben. We zijn verheugd dat Martijn met ons zijn inzichten hierover zal delen en ons zal uitdagen om hier voor onszelf meer vorm aan te geven.

In verband met de opstelling – Adempauze is qua opzet iets interactiever geworden – zouden we het waarderen wanneer je met retour mail kunt aangeven of je van plan bent om te komen.

Spreker:       Martijn Junte
Moderator:   Maarten den Ottolander
Organisatie: Jeroen Wiemer
Muziek:        Els Driessen en Caroline Merkens op klarinet
Tijdstip:        Maandag 13 januari 20.30 uur
Lokatie:        Kerkgebouw van de Remonstranten
Koningslaan 2b in Bussum
Welkom
Ambitie, dat is zoiets als streven naar het hoogste. Maar, wat is dat? Is het een doel dat je najaagt en hoopt te bereiken? Wat betekent het dan als dreigt dat je je doel niet gaat bereiken? Zet je dan je ambities overboord? Heb je een ander scenario achter de hand om jezelf recht in de ogen te kunnen blijven kijken?

Aanvaarding is zoiets als de tegenvoeter van ambitie. Tevreden zijn met waar je bent. Het leven nemen zoals het is. Stap voor stap op weg naar een toekomst die ongewis is. Gaandeweg ontdekken wat de rijkdom is de het gaan van deze weg je brengt. Maar wat is het dat je gaande houdt?

En toch, was je zonder doel wel ooit op weg gegaan? De realiteit is toch dat ambitie en aanvaarding op elkaar inwerken. Alleen als ze er beide zijn krijgt het goede leven een kans. De één wijst de weg. De ander houdt het oog op wat er om je heen gebeurt.

De ultieme ambitie is om ze te verbinden om zo betekenisvol leven gestalte te geven. De ultieme aanvaarding moet dan zijn om te onderzoeken in hoeverre daar op dit moment al sprake van is. Laten we op zoek gaan naar verhalen over ambitie & aanvaarding en hoe ze verbonden kunnen worden.

Kaarten voor €5 hier te bestellen of aan de deur verkrijgbaar. Na afloop is er gelegenheid om met een glaasje nog even na te praten met elkaar.

Martijn Junte
Claartje Kruijff
Rutger Groot
Maarten den Ottolander
Jeroen Wiemer

Interessant een aanbevolen leesmateriaal

1) Fr. Gregory Boyle: On Kinship and Compassion (20 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=ipR0kWt1Fkc
2) Merel van Vroonhoven over succes (10 min.)
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/18/waarom-is-een-topfunctie-de-definitie-van-succes-a3984252
3) Gedicht K.P. Kavafís ‘Ithaka’ (3 min.)
https://www.onderwegnaarithaka.nl/ithaka-k-p-kavafis/
4) Vaughn Williams ‘The Lark Ascending’ (16 min.)
https://open.spotify.com/track/6zrtRfHvmi7KaLFRQ4zIPS?si=S_isf4qPQfSIYibkc4RRRw
5) Just van Es over de ‘double bind’ van het loslaten (60 min.)
http://dekovel.org/wp-content/uploads/2018/04/De_Kovel_22_vanEs.pd

Gerelateerd